Meergeneraties-woningen, Woonbos Bergeijk

De ontwerpen voor woningen in het Bergeijkse Woonbos laten steeds één riant landhuis zien, maar feitelijk gaat het iedere keer om twee woningen. Joost van der Sande architecten presenteren ‘meergeneratie-woningen’.

Lees verder onder de foto.

Vijf kavels worden opgedeeld

Zoals elders in het land was het voor Bergeijk lastig om veertien stevige bouwkavels in het bos te verkopen. Nu de markt weer aantrekt lukt dat beter en zijn er vier verkocht. Voor vijf van de tien resterende kavels heeft Bergeijk in samenwerking met Van der Sande architecten wat bedacht.

Meergeneraties-woningen

Op grote kavels staan vaak grote woningen voor één gezin. Als de kinderen uitvliegen, hoe relevant is het dan dat vader en moeder samen in dat grote huis blijven wonen? Andersom hebben de kinderen grote moeite om aan een starterswoning te komen. Het flatje dat ze vinden is meestal niet meer dan een groot ‘hok’. Een oplossing kan zijn dat een deel van de riante bungalow van pa en ma verbouwd wordt tot een kleinere woning voor één van de kinderen. Als het oorspronkelijke huis 300 m² is en je bestemt daarvan 100 m² voor bijvoorbeeld de zoon, dan hou je nog een groot huis over. Op een later moment als zoonlief een gezin start, kan hij met zijn ouders overwegen van huis te ruilen.

De uitstraling van één woning

Er kunnen meer mensen gebruikmaken van wat één woning lijkt, door er twee woningen van te maken. De familierelatie hoeft er natuurlijk ook niet per se te zijn Het huist kan twee derde 0f een derde zijn, maar ieder de helft kan ook. Van der Sande architecten heeft vijf bungalows ontworpen, niet met links en rechts een voordeur en een carport, maar bungalows die er echt als één geheel uitzien. En hou onwaarschijnlijk het lijkt de woningen zijn tegelijk ook vrijstaand. Je ziet één woning, maar het zijn er echt twee. Achter sommige wanden zitten loze ruimtes of een tuin of een binnenplaats. Daardoor staan ze niet tegen elkaar.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Roijmans Makelaardij (0497) 38 01 03 of info@roijmans.nl of kijk op nieuwewildernis.com/bergeijk