← WERK

Ode aan ‘Het SigarenMeisje’

Een monument voor de historie van de sigarenindustrie

In Valkenswaardse cultuurhistorische context, waarin de valkerij en sigarenmakerij, die van circa 1870 tot 1970 een prominente rol speelden, is dit pand van groot belang en heeft het tevens een uniek karakter, aangezien het enig nog bestaand object in Valkenswaard is dat herinnert aan de beginperiode van de emancipatie van de Valkenswaardse sigarenmaker.

CONCEPT

Om het monument te behouden en te beschermen wordt het verpakt in een ‘sigarenkist‘. Het monument wordt daarna zichtbaar gemaakt door deze kist van glas te maken. Gevels en dakconstructie van het monument blijven zo zichtbaar en op deze manier wordt ‘het oude’ onderdeel van ‘het nieuwe’.

Bestaand: vervallen
Beschermen: sigarenkistje
Het verborgene... zichtbaar maken
Structuur: constructie

GEVEL

De gevelstructuur is een afgeleide van de oude sigarenmallen. Deze mallen verschillen in grootte, je hebt Havanna’s, Bolknakken, Sprietjes etc. Door de verschillen in hoogte, breedte en dikte krijgen de gevels letterlijk structuur en diepte, figuurlijk krijgt het ontwerp diepgang. Het materiaal van de geveldragers is zink, dit als verwijzing naar de zinken tafels waarop de sigarenbladen werden ‘gestriept’.

ENTREE

De entree van de appartementen gaat via het monument, je komt dan uit in de sigarenkamer. De wanden van deze ontvangstkamer worden voorzien van de afbeeldingen van de oude sigarendozen van de Valkenswaardse sigarenfabrikanten. Op het glas van de gevels worden foto’s geëtst met taferelen uit de oude sigarentijd van Valkenswaard. De sigarenmeisjes, die vroeger op jonge leeftijd werden weggestopt in de fabriek en daarna in het huishouden, komen op deze manier naar buiten. Door deze gelaagdheid wordt het verleden weer naar het heden gebracht, de geschiedenis wordt zichtbaar.